top of page
Marengo training & coaching - headervisual - hand met davidster tattoeage maakt contact me

Traumacoaching

Vind richting na een heftige gebeurtenis 

Ons menselijk lichaam reageert al eeuwen op dezelfde manier op het meemaken van een heftige gebeurtenis: we vechten, we vluchten of we bevriezen. Niet de gebeurtenis zelf, maar de manier waarop ons lichaam reageert, bepaalt in dat geval of er sprake is van een trauma. Het woord 'trauma' mag mede daarom breed gelezen worden. Ik merk dat er snel gedacht wordt aan shocktrauma, zoals het effect van een heftig auto-ongeluk. Veel vaker zie ik echter de impact van ontwikkeltrauma en zelfs prenataal en perinataal trauma. In die gevallen is de oorzaak mogelijk minder goed aanwijsbaar, maar heeft het lichaam ook dan een overlevingsstrategie ingebouwd dat in het lichaam blijft zitten.

 

Hoewel we, vaak door gesprekken met therapeuten, het trauma in ons hoofd kunnen verwerken, blijft de lichamelijke reactie van kracht. Met lichaamsgerichte traumaverwerking, in combinatie met de veiligheid die paarden ons bieden, kunnen we ook dat deel effectief aanpakken.  

Marengo training & coaching - contentstrook - coachee vindt troost bij paard.png

Veiligheid

Traumaverwerking heeft alles te maken met de aanwezigheid van veiligheid. Ons lichaam heeft in een overweldigende situatie moeten reageren om te overleven, omdat het onveilig was. Als we dat moment niet op een juiste manier kunnen verwerken, blijft de gebeurtenis als blokkade in ons lichaam zitten. Bij een nieuwe trigger zal het lichaam op de zelfde wijze reageren.  

Verbinding met het paard 

Wanneer we paarden inzetten bij traumacoaching, bieden we coachees direct een veilige partner. Het paard voelt, spiegelt en verbindt. Juist die verbinding is een grote uitdaging voor coachees die te maken hebben met een trauma, terwijl dat vaak ook juist de grote behoefte blijkt. De paarden bieden daarom een veilige en warme setting: iets dat essentieel is bij de verwerking van trauma. 

 

Traumacoaching met de inzet van paarden is een prettige aanvulling op het bestaande aanbod van therapie en behandeling en kan op zichzelf verrassende resultaten bieden. 

Vervolgtekst

Voor wie

Traumacoaching is wenselijk wanneer je verandering wenst, maar je herkent in de volgende zaken: 

 • Je hebt (mogelijk) een overweldigende gebeurtenis meegemaakt; 

 • Je bevriest, vecht of vlucht bij specifieke situaties; 

 • Je merkt dat je altijd 'aan' staat en alert bent; 

 • Je reageert uit onbalans op situaties; 

 • Je merkt dat je situaties wil controleren of vermijden; 

 • Je bent gauw angstig; 

 • Je mist een stukje van je levenspuzzel en kan dit ondanks (zelf)onderzoek niet duiden;  

 • Je voelt je belemmerd door iets groters dan jijzelf; 

 • Je hebt moeite met jezelf aankijken en zelfacceptatie; 

 • Je hebt last van bepaalde concepten in het leven, zoals dader- en slachtofferschap; 

 • Je zoekt naar rust. 

Data

Traumacoaching wordt persoonlijk afgestemd en gepland. Neem bij interesse contact op.  

Kosten

Traumacoaching is maatwerk. Losse trauma coaching (met of zonder de paarden) kost € 200,- per sessie. Neem gerust contact op om de mogelijkheden en wensen te bespreken. 

Marengo training & coaching - contentstrook - coachee maakt contact met lichaam van het pa
Aanmelden

Meer informatie?

Wil je meer informatie? Neem dan contact met me op.  

bottom of page